Utvecklingsprojekt
Utveckling av den cirkulära ekonomin som en del av nationella samarbetsnätverk
Sydvästra Finlands Avfallsservice fungerar som lok för nätverken för cirkulär ekonomi i Åbo- och Saloregionen och lägger grunden för ett nytt slags innovativt samarbete med privata och offentliga aktörer. LSJH har blivit större än sin grundläggande uppgift och driver nu cirkulär ekonomi. Utvecklingsprojekten har rört bland annat återvinning av avlagda textilier, centrum för cirkulär ekonomi, företags- och stadsverksamhet med lägre utsläpp samt främjande av återanvändning av material. LSJH har ett brett samarbete med högskolor, företag, kommuner, utvecklingsinstitutioner och olika samfund. Utvecklingsarbetet skapar också nya arbetsplatser och möjligheter till företagsverksamhet. Nedan följer en lista över projekt som LSJH har genomfört eller varit partner i. Läs mer om projekten genom länkarna nedan och be oss om mer information!
Pågående projekt
Projektperiod: 15.1.2024–15.1.2027
BECOME-projektet syftar till att stärka de gröna färdigheterna hos experter på cirkulär ekonomi genom att skapa lärgemenskaper och främja samarbete mellan utbildningsinstitutioner och arbetsmarknaden. I de cirkulära knutpunkterna kommer (Circular Hubs) experter att delta i utbildningsaktiviteter och dela med sig av den senaste kunskapen och bästa praxis för att utbilda framtida experter inom den cirkulära ekonomin. LSJH:s mål är att främja samarbetet mellan utbildningsinstitutioner och företag i regionen och att stärka kompetensen inom cirkulär ekonomi.
Projektet finansieras av EU:s Erasmus+-program och involverar nio organisationer från fyra olika EU-länder. Förutom LSJH deltar även Åbo yrkeshögskola och Raseko i projektet.
Projektets webbplats becomeproject.eu
Projektperiod: 1.4.2023–31.3.2025
Syftet med projektet Omkörningsfil till återanvändning är att etablera mottagningen och hanteringen av återanvändningsbara saker från hushållen i regionen både i den tredje sektorn och som ett bredare regionalt samarbetsnätverk.
I projektet skapar och testar man en verksamhetsmodell för mottagning av återanvändningsbara saker och material som tillverkas för återanvändning. Denna mottagning sker i samband med avfallshanteringstjänsterna. Materialhanteringen utvecklas så att företagen och samfunden i området får bredare möjligheter att få tillgång till dem.
Pilotprojektet för gemensam mottagning av avfall och saker som är lämpliga för återanvändning erbjuder invånarna en ny tjänst. Om man är osäker på om sakerna som tagits ur bruk är lämpliga för återanvändning kan man ta dem till samma mottagning, där deras lämplighet för återanvändning bedöms och resterande avfall hänvisas till vidare behandling.
Målgruppen i projektet är de företag i området som utvecklar sin affärsverksamhet på återanvändningsmarknaden och i enlighet med principerna om cirkulär ekonomi. Företagen får kunskap om cirkulär ekonomi, material för sin affärsverksamhet och synergifördelar från testet med nya material i samarbete med andra cirkulära aktörer i området.
Sydvästra Finlands Avfallsservice är huvudkoordinator av projektet och Kestävän Kehityksen Yhdistys ry Ekotorget i Åbo är projektpartner.
Projektet delfinansieras av Europeiska unionen och finansieras även av parterna som genomför det.
Läs mer på lsjh.fi/sv/ohituskaista.
Projektperiod: 1.12.2022–30.11.2026
tExtended är ett EU-finansierat projekt där det övergripande målet är att minska mängden textilavfall med 80 procent med hjälp av industriella symbioser och genom att demonstrera effektiva metoder för att utnyttja och återvinna textilier kombinerat med digitala verktyg, identifieringsmetoder och databaserade lösningar för att stödja en hållbar cirkulär textilekonomi. Uppgifterna som projektet genererar om lösningar för cirkulär textilekonomi främjar den gröna och digitala omställningen och stödjer samtidigt den europeiska textilbranschen genom att skapa en ny affärsverksamhet och förbättra dess konkurrenskraft och resiliens. Tjugo organisationer från tio länder deltar i projektet.
I projektet tExtended tar man fram en övergripande plan och modell för ett ekosystem för hållbara textilier. Man strävar efter att optimera textilflödena så att man kan bevara materialets värde på ett sätt som är säkert och samtidigt ekonomisk och ekologiskt hållbart. Genom åtgärderna i projektet kan man skapa arbetsplatser och minska koldioxidutsläppen. Lokala aktörer involveras också i testerna av lösningarna och tillsammans säkerställer man att modellen fungerar. Man strävar speciellt efter en effektiv återvinning av återanvändningsbara textilprodukter.
I projektet fokuserar Sydvästra Finlands Avfallsservice i synnerhet på att utveckla textilfiberns kvalitet och testa och utveckla sensortekniken vid materialsorteringen av avlagda textilier.
Finansieras av Europeiska unionen. Ståndpunkterna och åsikterna som uttrycks är skribenternas egna och delas inte nödvändigtvis av Europeiska unionen eller HADEA. Europeiska unionen och myndigheten som beviljar understöd ansvarar inte för dem.
Projektets webbplats https://textended.eu/
Avslutade projekt
Avbrytad: Anläggning för återvinning av avlagda textilier i Topinpuisto
Genomförandetid: 16.4.2021–23.4.2024
Syftet med investeringsprojektet var att bygga en fullskalig textilbearbetningsanläggning för Lounais-Suomen Jätehuolto i Topinpuisto, Åbo, som kommer att sortera och bearbeta separat insamlade konsumenttextilier i Finland. I april 2024 beslutade dock LSJH:s bolagsstämma att överge projektet, eftersom det inte finns några operativa eller finansiella förutsättningar för investeringen i den förutsebara driftsmiljön.
Det harmoniserade producentansvaret för textilavfall som träder i kraft med EU:s kommande ramdirektiv för avfall kommer att flytta ansvaret för återanvändning, återvinning och kostnader för textilavfall till producenterna, vilket tar bort förutsättningarna för den fullskaliga bearbetningsanläggning som LSJH planerar.
LSJH genomförde en pilotanläggning i Pemar med fokus på fiberöppning av textilavfall, som togs i drift hösten 2021. Vid den tidpunkten var målet att bygga en fullständig bearbetningsanläggning i Topinpuisto i Åbo i mitten av det nuvarande årtiondet. Business Finland beviljade LSJH ett investeringsbidrag på 5,2 miljoner euro för att bygga anläggningen, men de ursprungliga kostnaderna för investeringen nästan fördubblades under planeringsperioden. LSJH har inte tagit emot bidraget.
Telavalue
Projektperiod: 1.2.2022 – 31.1.2024
Telavalue har som vision att lösa dagens hållbarhets- och avfallsproblem hos textilier med hjälp av cirkulär ekonomi. Telavalue är ett Business Finland Co-Innovation-projekt och består av ett offentligt forskningsprojekt och sex företagsprojekt.
Temana i projektet är bland annat en ansvarsfull och cirkulär textilverksamhet, anpassning av biobaserade fibrer och återvinningsfibrer till textilprodukter, nya cirkulära affärsmodeller och cirkulering av textilmaterial.
Parter i det offentliga forskningsprojektet är VTT, yrkeshögskolan LAB och yrkeshögskolan i Åbo. Forskningsprojektet finansieras av Business Finland tillsammans med 17 företag och andra organisationer.
Projektet Telavalue är kopplat till Telaketjus tidigare projekt och ekosystemet ExpandFibre. Sydvästra Finlands Avfallsservice finansierar projektet Telavalue och levererar material till det.
Mer information om Telavalue-projektet
Telaketju 2: Pilotanläggning för förädling av avlagda textilier
Genomförandetid: 1.6.2019–30.6.2022
Syftet med pilotprojektet Telaketju 2 Förädling av avlagda textilier, var att starta och utveckla en pilotanläggning för förädling av avlagda textilier i Finland. Målet var att utveckla kvaliteten på återvunnen fiber till en tillräcklig nivå, så att fibern kan utnyttjas i nästa fas av förädlingen. Återvunnen fiber används t.ex. av tillverkare av garn, icke-vävda tyger eller kompositer. För att säkerställa kvaliteten, utvecklades i projektet en teknik för identifiering av textilmaterial.
Projektet finansierades av Business Finland och var Sydvästra-Finlands Avfallsservices egna projekt.
6Aika: CircHubs 2
Genomförandetid: 1.6.2021–31.5.2022
6Aika: I CircHubs 2-projektet utvecklades koncept för butiker inom cirkulär ekonomi i Åbo och Uleåborg. Konceptet för en butik inom cirkulär ekonomi inkluderar dess operativa modell, affärsplan och potentiella partners.
Projektet påskyndade utvecklingen av tjänster för cirkulär ekonomi och stödde återanvändning och återvinning av materialflöden.
Sydvästra-Finlands Avfallsservice var den huvudsakliga genomföraren av projektet.
Bekanta dig med butikskonceptet inom cirkulär ekonomi, som upprättades i projektet CircHubs 2
6Aika: ILPO
Genomförandetid: 1.4.2020–31.3.2022
6Aika: ILPO-projektet Klimatpositiva affärsområden och värdekedjor gav stöd till företag i Åbo, Vanda och Tammerfors för att utveckla verksamhet med lägre utsläpp.
Projektet utvecklade utsläppsberäkningar och koldioxidfärdplaner för olika värdekedjor, affärsområden och centrum för cirkulär ekonomi i pilotområden i Åbo Topinpuisto, det kluster för cirkulär ekonomi som byggs i Vanda och Tammerforsregionen.
Företagen bjöds in att delta i partnerskapet, som omfattade sparring, studier och undersökningar samt upphandling av pilottjänster för att stödja innovation.
Resultaten användes för att ta fram en modell av ett klimatpositivt affärsdistrikt, vars lärdomar delas som en del av CircHubs-nätverket av centrum för cirkulär ekonomi i Finland.
Sydvästra Finlands avfallshantering deltog i projektet genom att utveckla Topinpuistos nätverk för cirkulär ekonomi.
TexRoad
Genomförandetid: 1.6.2021–28.2.2022
I TexRoad-projektet genomfördes ett återvinningspilotprojekt där de estniska operatörerna Humana och Uuskasutuskeskus sorterade textilavfall i enlighet med Sydvästra Finlands avfallshanterings sorteringsriktlinjer. De sorterade avfallstextilierna kvalitetskontrollerades av LSJH och öppnades till fibrer vid Paimio avfallstextilanläggning. Öppnade fibrer studerades vid universitetet i Tallinn för att hitta återvinningslösningar.
Projektet samordnades av REvolve Waste och samorganiserades av Reverse Resources och Kuraator. Förutom LSJH är partnerna Revaluate och Vastum.
Textilflöden i Finland
Genomförandetid: 5.11.2020–30.6.2021
I projektet uppdaterades textilflödesdata för 2012. Statistiska uppgifter användes för att uppskatta produktion, import och export av textilier. Enkäter och intervjuer genomfördes för att samla in information från aktörer inom textilkedjan om insamlingsvolymerna av textilier som slängs av konsumenter och om vad som händer med textilierna efter insamlingen. Undersökningen skulle även kartlägga textilavfall från butiker, tvätterier, företag och liknande.
Behovet av aktuell information om textilflöden understryks av de strategier och policyprogram som är inriktade på textilsystemet, som ska styra textilkedjans verksamhet mot en mer hållbar grund.
Åtgärder behövs i hela den textila värdekedjan och i detta fall är det viktigt att åtgärderna planeras utifrån så aktuell information som möjligt. En textilstrategi förbereds i EU, vars genomförande kräver grundläggande information om de aktuella volymerna av textilflöden, deras distribution till olika aktörer och olika användnings- och avfallshanteringslösningar. Dessutom hjälper den övergripande bilden av textilflöden till att bedöma de punkter där förändringar skulle behövas.
Projektet finansierades av miljöministeriet, Kivo ry, Finlands Textil- och Modeförbund, ETU ry och SYKE. I projektet deltog förutom Sydvästra Finlands Avfallsservice även Åbo yrkeshögskola och SYKE.
Textilflöden i Finland – studie
Telaketju 2: Företagsverksamhet inom cirkulär ekonomi av textilier
Genomförandetid: 1.5.2019–30.4.2021
Telaketju 2-projektet – Företagsverksamhet inom cirkulär ekonomi av textilier omfattade både nya typer av affärsmodeller för cirkulär ekonomi som syftar till materialeffektivitet och förlängning av textiliernas livscykel samt återvinningsaffärsverksamhet.
Projektet undersökte nya affärsmodeller för cirkulär ekonomi och utvecklade verktyg för att kommunicera lösningar för cirkulär ekonomi i företagens värdenätverk. Det undersöktes hur produktdesign påverkar en produkts ålder och återvinningsbarhet samt hur produktkunskap kan tillämpas i den cirkulära ekonomin. När det gäller återvinning utfördes utvecklingsarbete för konceptualisering av insamling och försortering, identifiering och sortering av textilier, samt arbete med klassificering av återvunnet material för standardisering. Ansvarsfullheten främjades med tanke på de miljömässiga, sociala och ekonomiska konsekvenserna.
Deltagarna i projektet representerade ett brett spektrum av aktörer som kunde samarbeta kring olika snabba experiment med cirkulär ekonomi och process- och produktdemonstrationer så brett som möjligt, och som modellerade framtida värdekedjor för återvinning. En väsentlig del av förutsättningarna för företagsverksamhet i cirkulära ekonomins lösningar för textilier var konsumentengagemang, vilket uppnåddes genom både konsumentforskning och konsumentkommunikation. Företagsverksamhetens förutsättningar förbättrades genom att stödja både ekosystembildning och ytterligare forskningsbehov.
Telaketju 2 BF-projektet bestod av företagsutvecklingsprojekt och offentlig forskning som utfördes av VTT, Åbo yrkeshögskola och yrkeshögskolan LAB, finansierat av Business Finland samt mer än 20 företag och andra organisationer. Projektet Telaketju 2 BF startade i maj 2019 och avslutades i april 2021.
Sydvästra Finlands Avfallshantering deltog i projektet som finansiär, och med sitt eget projekt Telaketju 2 Pilotanläggning för förädling av avlagda textilier.
Slutrapport för Telaketju 2-projektet
Inhemsk anläggning för förädling av avlagda textilier (Telaketju TEM)
Genomförandetid: 1.8.2018–31.7.2020
Arbets- och näringsministeriet (TEM) beviljade Sydvästra Finlands Avfallshantering stöd för investerings- och utvecklingsprojekt inom cirkulär ekonomi för att inleda ett projekt för en anläggning för förädling av avlagda textilier. Genomförandet av anläggningen kommer att inledas i etapper. För den första fasen letade projektet efter lokaler i Åbo. Med det stöd som projektet fått är det möjligt att skaffa utrustning till Finland som kan användas för att bearbeta avlagda textilier och senare förädla dem för behoven hos företag i Finland och på den internationella marknaden. Den totala budgeten för projektet är 300 000 euro för investeringar och ytterligare 300 000 euro för utveckling. Förutom TEM finansieras projektet också av nästan alla kommunala avfallshanteringsföretag i Finland, eftersom förädlingsanläggningen i framtiden kommer att hantera avlagda textilier från alla finländare. Utvecklingsarbetet hjälpte också avfallshanteringsföretag att förbereda sig för ändringen i EU:s avfallsdirektiv om avlagda textilier, som kräver separat insamling av textilavfall senast 2025.
Projektet gjorde det möjligt att starta en pilotanläggning för förädling av textilavfall och planera de efterföljande faserna. Projektets styrgrupp bildades av KIVO och dess medlemsföretag, Teknologiska forskningscentralen VTT Ab, Åbo yrkeshögskola Ab, Lahtis yrkeshögskola Ab och Finlands Textil- och Modeförbund.
Slutrapport för Telaketju TEM-projektet
6Aika: Framtidens centrum för cirkulär ekonomi (CircHubs)
Genomförandetid: 1.5.2017–30.9.2019
Projektet Framtidens centrum för cirkulär ekonomi utvecklade centrum för cirkulär ekonomi i 6Aika-städer. Syftet var att hitta nya affärer och affärsmodeller för regionerna, samt nya partnerskap och nya former av samarbete. Dessutom var målet att stödja kommersialiseringen av innovationer inom cirkulär ekonomi.
Den gemensamma 6Aika-strategin för Finlands sex största städer utvecklade mer öppna och smartare tjänster. Målet var att skapa ny kompetens, affärsverksamhet och arbetstillfällen i Finland.
Sydvästra Finlands Avfallsservice deltog i projektet genom att utveckla Topinpuistos nätverk för cirkulär ekonomi.
Upptäck projektet Framtidens centrum för cirkulär ekonomi
Telaketju TEKES
Genomförandetiden: 1.4.2017–31.1.2019
Telaketju Tekes-projektets tyngdpunkt låg på att utveckla processer i olika delar av värdekedjan samt på att hitta nya användare och sätt att utnyttja olika textilfraktioner. Det gemensamma målet för de deltagande företagen var att bidra till cirkulationen av textilier och samtidigt skapa mervärde för den egna verksamheten och skapa ny affärsverksamhet.
De eftersträvade affärsverksamhetsmöjligheterna är huvudsakligen baserade på de olika stadierna av materialåtervinning av textilier och affärsverksamhetsidéer för tjänster inom cirkulär ekonomi. Telaketju Tekes-projektet består av företagens forsknings- och utvecklingsprojekt samt ett offentligt projekt som utformats för att stödja dem. Forskningspartner i det offentliga projektet är VTT och yrkeshögskolorna i Åbo och Lahtis samt de företag som deltar i projektet. I forskningen undersöks bland annat riskerna och möjligheterna med textilåtervinning, miljöpåverkan av olika materialfraktioner samt lämpligheten av olika tekniker för textilavfallsmaterial. Även affärsverksamhetsmöjligheterna med textilåtervinningshelheten i Finland modelleras.
Slutrapport för Telaketju TEKES
Sydvästra Finland: den drivande kraften bakom textilförädling (Telaketju AIKO)
Genomförandetid: 1.5.2018–30.4.2019
AIKO-finansieringen som beviljades av Egentliga Finlands förbund till Sydvästra Finlands Avfallsservice stödde genomförandet av den första fasen av en anläggning för bearbetning av hushållstextilier i Sydvästra Finland och planeringen av de följande faserna. Delprojektet omfattade en marknadskartläggning av marknaden för avlagda textilprodukter och en affärsplan för anläggningen. Finansieringen stödde utvecklingen av högkvalitativ sortering för att säkerställa att de material som bearbetas ligger så nära behoven som möjligt hos företag som använder avlagda textilier.
Mer information om projektet Telaketju AIKO
Kedja för sortering och återvinning av textilier (Telaketju YM)
Projektperiod: 1.2.2017–31.12.2018
LSJH koordinerade Telaketju-helheten, där lösningar söktes för utmaningarna i samband med insamling och sortering av avlagda textilier. Projektet bestod av tre pilotprojekt, som producerade information till konsumenter, förtydligade termer och lagstiftning, testade möjligheterna till källsortering, experimenterade med olika insamlingsutrustning och metoder, kartlade mängden och kvaliteten på avlagdaa textilier som är lämpliga för materialcirkulation och piloterade utbildningen av textilsorterare i Varvsskolan.
Pilotprojektet finansierades av miljöministeriet, KIVO, Lännen Textilihuolto, Åbo stad, Ekokem, Suomen Tekstiili & Muoti ry och deltagarna i experimenten genom självfinansiering.