Avfallsservice i Nådendal
- Sydvästra Finlands Avfallsservice har å invånarnas vägnar konkurrensutsatt avfallstransporten inom kommunområdet och sköter organiseringen av avfallshanteringen samt kundservicen.
- Förutom att beställa ett avfallskärl till sin egen fastighet kan man enas med sina grannar eller personer som är bosatta utmed samma väg om att använda ett gemensamt avfallskärl, ett så kallat samkärl eller ”kimppakärl”.
- I avfallskärlet samlar man sorterat blandavfall, som används för att producera energi i avfallskraftverk. Blandavfallskärl och dess tömingar beställs från LSJH:s kundservice.
- Återvinningsbart avfall (kartong-, glas- plast- och metallförpackningar samt små metallföremål och papper) ska sorteras till egna gårdens insamlingsplats i husbolag med fler än fem lägenheter i en tätort. De som bor utanför tätortar eller i mindre husbolagar eller egnahemshus kan föra återvinningsbart avfall till Rinki- eller LSJH-ekopunkter eller beställa ett eget förpackingskärl från LSJH.
- Du ska enligt avfallslagen sortera bioavfall separat antingen i en kompost eller i ett tömningsbart bioavfallskärl, om din fastighet ligger i en tätort med fler än 10 000 invånare. På avfallshanteringskartan kan du se om din fastighet omfattas av skyldigheten i ett tätortsområde med fler än 10 000 invånare. Läs mer om insamling av bioavfall här.
- Farligt avfall bör föras till exempel till sorteringsstationen eller till en annan mottagningsplats av farligt avfall.
- Mottagningsplatser av läkemedelsavfall, avlagda textilier och elapparater samt information om insamling av slam hittar du på vår webbplats under rubriken Avfall & återvinning. Andra sorteringstips hittar du i Avfallets ABC.
Invånarna i skärgårdsfastigheter samt fastighetsägare på Iniö i Pargas, Rosala i Kimitoön, Hitis och Högsåra tar sitt blandavfall till gemensamma avfallskärl i områdesinsamlingspunkterna.
Om du är osäker på om du behöver skaffa egna tömningsbara avfallskärl till din skärgårdsfastighet eller om du ska ta fastighetens avfall till områdesinsamlingspunkten kan du kontrollera det på avfallshanteringskartan eller be vår kundtjänst om råd.
Områdesinsamlingspunkterna ligger på öar och nära stränder på platser där skärgårdsbor och stugägare vistas. En del av områdesinsamlingspunkterna används bara på sommaren, resten används året om av de boende. En del av områdesinsamlingspunkterna är låsta. Nyckel till avfallskärlen får man genom att kontakta vår kundtjänst.
Avfallsavgiften för områdesinsamling är en årsavgift som tas ut för varje bostads- eller fritidsbyggnad. Då fastigheten byter ägare betalas avfallsavgiften för det innevarande året av den som ägde fastigheten den 1 januari. Priserna finns här.
Kompostering av matavfall sänker årsavgiften för områdesinsamling. Årsavgiften för en fast bostad påverkas också av antalet boende. Anmäl komposte-ring skriftligen till avfallshanteringsnämnden, anvisningar för anmälan finns här. Observera att komposteringsrabatt inte beviljas efter att faktureringen gjorts. Komposterings-anmälan ska uppdateras vart femte år.
Tömningsavgifter för avfallskärlet och avfallsservicens grundavgift
Kontrollera din kommuns tömningsavgifter här.
Utöver tömningsavgifterna tas avfallsservicens grundavgift ut av invånarna. Grundavgiften är en årlig avgift per lägenhet för att täcka kostnaderna för de avfallsservicetjänster som är avgiftsfria för invånarna vid den tidpunkt de utnyttjas, samt för avfallsservicen myndighetsverksamhet.
Kärltjänst ingår i avgiften för tömning av avfallskärl
Från och med augusti 2024 har LSJH-området en serveringsmodell för 140-660 liters hjulförsedda kärl. Detta innebär att LSJH vid behov kommer att leverera avfallskärl till fastigheter som använder handburna 140-660 liters kärl.
Fastighetsägarnas egna kärl ersätts av LSJH:s levererade avfallskärl när de är olämpliga att använda i området på grund av att de är slitna eller när och utrustningen inte är lämplig för områdets avfallsinsamlingssystem. LSJH kommer att bedöma behovet av att byta ut avfallskärlen. Priset för avfallskärlet kommer att ingå i tömningsavgiften från och med 1.1.2025.
Insamlingsskyldigheter – Vad ska jag göra?
Avfallslagen från året 2021 har infört nya skyldigheter för sortering. Det innebär att alla bostadsfastigheter med fler än fem lägenheter i tätbebyggda områden måste ha en insamlingsplats för avfall där blandavfall, bioavfall, kartong, plast, metall och glasförpackningar sorteras separat. I tätbebyggda områden ska bioavfallet dessutom sorteras i ett bioavfallskärl eller en kompostor. Kommunerna ansvarar för transport av avfall.
Separat insamling bör anordnas vid bostadsbolag på basen av antalet lägenheter enligt följande:
Avfallsslag | Antal bostäder, fastigheten i en tätort | Antal bostäder, fastigheten i en tätort med över 10 000 invånare | Antal bostäder, fastigheten utanför en tätort |
---|---|---|---|
Blandavfall | 1 eller fler | 1 eller fler | 1 eller fler |
Bioavfall | 5 eller fler | 1 eller fler | |
Metall (förpackningar och småmetall) | 5 eller fler | ||
Glasförpackningar | 5 eller fler | ||
Plastförpackningar | 5 eller fler | ||
Kartongförpackningar | 5 eller fler | ||
Returpapper | Enligt avfallslagens § 49 och 50 |
Hur vet jag om jag omfattas av skyldigheten till separat insamling av bioavfall?
På Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds elektroniska avfallshanteringskarta kan du baserat på din postadress kontrollera om din fastighet omfattas av skyldigheten att samla in bioavfall separat. På samma karta ser du området med frivillig separat insamling.
Skyldigheten att samla in bioavfall separat gäller inte fastigheter där bioavfall komposteras på själva fastigheten. Kompostering av bioavfall bör alltid anmälas med komposteringsanmälan.
År 2024 har skyldigheten att sortera bioavfall utvidgats till att omfatta alla fastigheter i tätorter. Alternativ till separat insamling av bioavfall är att skaffa en kompostor eller ett bioavfallskärl, antingen för eget bruk eller som gemensamt med grannarna.
Det finns olika alternativ för sortering av bioavfall:
1. Bioavfallskärl
- Skaffa ett 140 l eller 240 l bioavfallskärl (med 1 och 2 veckors tömningsintervall).
- Skaffa ett ventilerat bioavfallskärl på 140 l eller 240 l (med en tömningsintervall på högst 4 veckor).
- Gå med i eller grunda en gemensam ”biokimppa” med dina grannar.
Tömning av bioavfall beställs via LSJH:s e-tjänst. Om du inte har en bioavfallaskärl redo kan du också beställa en från LSJH som en kärltjänst.
Du kan beställa samkärlstjänsten och samkärlet via elektroniska formuläret eller genom att kontakta vår kundtjänst. I ett senare skede kommer samkärlstjänsten också att finnas tillgänglig via OmaLSJH. I ett senare skede kommer kimppakärlstjänsten också att finnas tillgänglig via OmaLSJH.
2. Kompostering
- Kompostera själv i en kompost och anmäl komposteringen till avfallshanteringsmyndigheten.
- Gå med i eller grunda en samkomposter bland flera fastigheter. Grundaren av ”kimppan” måste anmäla komposteringen till avfallshanteringsmyndigheten.
Det enklaste sättet att göra en komposteringsanmälning är genom LSJH:s e-tjänst OmaLSJH. Instruktioner för att lämna in en komposteringsanmäla finns här.
Anskaffning och placering av avfallskärl
- Fastighetsägaren skaffar avfallskärlen från OmaLSJH eller via vår kundtjänst. Vår kundtjänst hjälper dig välja ett lämpligt kärl. Mer information om kärlsortimentet finns här.
- Placera avfallskärlet så att sopbilen kan köra fram till ett avstånd av högst tio meter. En bra plats att placera kärlet på är ofta anslutningen till vägen som leder till fastigheten. Vägen ska vara tillräcklig bärig eftersom sopbilen kan väga över 20 ton. Man ska också reservera tillräckligt med utrymme för bilen att vända.
- Kärlet ska märkas med en dekal som anger vilket typ av avfall som ska samlas in, t.ex. blandavfall, samt fastighetens adress eller adressnummer. Avgiftsfria avfallskärlsdekaler kan vid behov beställas från vår kundtjänst eller på adressen lsjh.fi/sv/tuote-osasto/sorteringsdekaler/.
Tömning av avfallskärl
- Blandavfallskärl ska tömmas minst var fjärde vecka. Undantaget är fastigheter som ligger utanför en tätort. För dem kan man även välja ett tömningsintervall på åtta veckor un-der vintersäsongen (vecka 41–17). Man kan förlänga tömningsintervallet för blandavfallskärl ge-nom att sortera bioavfallet separat antingen genom att kompostera det eller sortera det i ett töm-ningsbart bioavfallskärl. Om man komposterar matavfall i en kompost som skyddas från smådjur eller sorterar det i ett tömningsbart bioavfallskärl kan man låta tömma blandavfallskärlet var åt-tonde eller till och med var 16:e vecka.
- Bioavfallskärl ska tömmas minst varannan vecka. Man kan använda ett tömningsintervall på fyra veckor om man samlar bioavfallet i ett ventilerat bioavfallskärl, ett djupinsamlingskärl eller ett avfallskärl som placerats i ett kylt avfallsrum, samt vintertid (vecka 41–17) om fastigheten ligger utanför en tätort.
- Insamlingskärl för kartong- och plastförpackningar ska tömmas minst var 24:e vecka.
- Insamlingskärl för glas- och metallförpackningar ska tömmas minst var 52:e vecka.
- Fritidsfastigheter ska omfattas av avfallstransport minst från maj till början av oktober (vecka 18–40). Om man bara använder avfallskärlet på sommaren ska det vara tomt efter att sommaranvänd-ningen upphört.
- Målet är att alltid tömma avfallskärlen samma veckodag, men tömningsdagen kan variera med +/- 2 arbetsdagar. Du kan se nästa tömningsdag för ditt avfallskärl via Chatbot-tjänsten på vår webb-plats med hjälp av ditt kundnummer. Avfallskärlen töms inte på söckenhelger. Ändringar som påverkar tömningen ska meddelas LSJH senast tre vardagar före tömningen. Sådana ändringar är bl.a. avslutande av tömningstjänsten, avbokning av en tömningsgång eller tidsbestämt avbrott i tömningarna. Kom ihåg att se till att LSJH har dina aktuella kontaktuppgifter.
Kommande i Nådendal
Övriga tjänster
Vad vill du sortera?
Avfallets ABC hjälper med sorteringen - skriv in namnet på avfallet i sökrutan så får du dess sorteringsinstruktion!
På sidorna för Avfallets ABC kan du också bläddra bland avfall med hjälp av det alfabetiska indexet eller bekanta dig med olika avfallsslag.